lenta pentru legat vita de vie, material pentru legat, instrument pentru legat vita de vie

Legarea viței de vie

Una dintre măsurile esențiale pentru îngrijirea viței de vie este legarea acesteia.

Jartiera uscată de cherestea perenă de un an este adusă la umflare pînă muguri. Caracteristica naturală a viței de vie este aspirația sa de a dezvolta lăstari din mugurii, situați în partea de sus a săgeții de fructe. Această proprietate se numește polaritate. Doar că legarea corectă a lăstarilor lignificați slăbește în mod considerabil manifestarea acestei proprietăți.

Mansele perene și săgețile de fructe, de obicei, sunt legate orizontal către sârma portanta. Poziția orizontală a lăstarilor cotribuie la dezvoltarea uniformă a a tuturor mugurilor din nivelurile inferioare și superioare și previne extensia prematură a manselor perene.

Legarea lăstarilor de un an vertical este permisă la formarea diferitelor tipuri.

Lăstarii verzi pe durata creșterii, sunt la fel legați de 2-3 ori. Prima dată, atunci când ei cresc mai sus de sîrma a doua și ating lungimea de 50-60 cm. Cea de-a  doua legare este efectuată atunci când lăstarii ating cea de-a treia sîrmă, și următoarea - în măsura creșterii lăstarilor.

Legarea protejează lăstarii tineri de la daunele produse de vânt, le conferă rezistență la mansele și lăstari, contribuie la o mai bună acoperire a frunzelor, aerisirea strugurilor, precum și la distribuția uniformă a lăstarilor, creează condiții pentru îngrijirea tufelor.

Avantaje în cazul legării cu tapener.

În cazul legării cu banda, pelicula  nu dăunează viței de vie, întrucît în perioada de creștere a  viței de vie, banda nu va penetra  lemnul și astfel nu va fi împiedicat fluxul de seva, și, prin urmare, nu va afecta dezvoltarea normală a plantelor.

Legarea viței de vie  se efectuează rapid și ușor, ceea ce sporește productivitatea de 3-4 ori, și, astfel, se economisește forța de muncă.